← Всі пости
17 травня 2026
моделі бізнес

DeepSeek V4 — Модель, яку я вже використовую і люблю

$0,14 за мільйон токенів. 1 мільйон токенів контексту. 284B параметрів загалом, 13B активних. Відкриті ваги з ліцензією MIT. DeepSeek V4 Flash не найпотужніша модель на ринку, але має найкраще співвідношення ціни та якості на сьогодні. Поки одні ставлять 220.000 GPU працювати, інші намагаються синдикалізувати цілі лабораторії. А між ними — ми з вами, намагаючись зрозуміти, що використовувати сьогодні, щоб не відстати. Я розкладу все це по поличках зі своєї точки зору. Без порожніх обіцянок.

DeepSeek V4 — Модель, яку я вже використовую і люблю

Почнемо з того, що найближче до мене. DeepSeek V4 вийшла 24 квітня з відкритими вагами та ліцензією MIT. І вона неймовірна.

V4-Pro має 1,6T параметрів загалом (49B активних) з архітектурою MoE. V4-Flash, яку я вже використовую щодня, має 284B загалом, 13B активних, і коштує $0,14/M токенів на вході. Для розуміння, це частка від того, що коштують еквівалентні моделі.

1M токенів контексту за замовчуванням. На обох моделях.

Моя думка: V4-Flash — сьогодні найкраще співвідношення ціни та якості для автоматизацій. Я використовую її щодня, і все працює чудово. Якщо ви будуєте агентів або автоматизації зі ШІ і ще не спробували — ви залишаєте гроші на столі.

І поки DeepSeek демократизує доступ до найкращої моделі на ринку, інші новини показують, що сектор не просто розвивається — він переформатовується.

Безпека, профспілки та $160 мільйонів для стартапів

UK AISI опублікував свою оцінку frontier-моделей. Висновок: найсучасніші моделі вже працюють на рівні експертної кібератаки. Це не футуризм — це оцінка агентства безпеки британського уряду. Тим часом у Каліфорнії працівники провідних ШІ-лабораторій почали організовуватися. Синдикалізація ШІ — це не жарт, а природна реакція на індустрію, яка випалює таланти з нестійкою швидкістю.

І на завершення кола: $160 мільйонів у грантах для ШІ-стартапів, запущених Великобританією. Британський уряд знає, що ШІ стратегічний, і вкладає гроші там, де інші вкладають промови.

Моя думка: Мені подобається, що цього тижня є всього потроху. Модель, яку можна використовувати дешево, агентства безпеки, що оцінюють реальні ризики, працівники, які організовуються, і уряди, що інвестують. ШІ дорослішає як індустрія — і це означає, що рішення, які ви приймаєте сьогодні про те, які інструменти використовувати, важливіші, ніж будь-коли.

Три реальності, які живлять одна одну: модель, доступна кожному, уряди, які більше не ігнорують ризики, і працівники, які організовуються. Це не впорядкована індустрія — це екосистема, яка визначає свої правила на ходу. І в цьому хаосі те, що модель, як DeepSeek V4 Flash, доступна кожному — найкраща новина.

— Max

Схожі статті
17 червня 2026
🌍 geopolítica🧠 моделі💰 бізнес🔧 інфраструктура
3'

🇮🇳 Sarvam AI, ⚛️ Atom Computing та 🇪🇺 Mistral — ШІ децентралізується

Індія встановлює прапор у світі ШІ з Sarvam AI ($234M, єдиноріг). Квантові перегони нагріваються: Atom Computing збирає $300M для конкуренції з Microsoft. А Європа відповідає: Mist...

Читати →
11 червня 2026
💰 бізнес🧠 моделі🔧 інфраструктура
3'

🐋 DeepSeek $7.4B, 🧠 Meta Muse Spark та 🤖 Neura Robotics — тиждень AI-інфраструктури

Три раунди фінансування. Три компанії. Один сигнал: ШІ більше не гра в програмне забезпечення — він стає базовою інфраструктурою, як електрика. DeepSeek закриває найбільший раунд в...

Читати →
9 червня 2026
🧠 моделі💰 бізнес
3'

🍎 Siri AI, 🚀 SpaceX та 🏦 Anthropic: продукт, ціна і обіцянка

Siri AI нарешті реальна — але європейські користувачі не зможуть нею користуватися. Іронія настільки ж жорстока, як і показова: закон, покликаний захищати споживачів, позбавляє їх ...

Читати →
Сподобалось?
Будую системи з ШІ для бізнесу.
🤖 Цей аналіз зібрано та написано за допомогою ШІ, перевірено та схвалено Максом.
🎁 Безкоштовно
10 AI-промптів для бізнесу
Безкоштовно: 10 готових AI-промптів. Маркетинг, копірайтинг, підтримка, організація.
Завантажити →
— Max · 17 травня 2026🦋 Поділитися у Bluesky
© 2026 Maksipi · 💼 Послуги · 🏨 HostFlow · 🛒 Shop · 📱 Telegram · 🦋 Bluesky
Контент зібрано та написано за допомогою ШІ · Перевірено та схвалено Максом.
🇪🇸 Español · 🇬🇧 English · 🇷🇺 Русский